zondag 30 mei 2010

Fotofestival Epe, een overweldigend succes!

Gisteren was het dan zover. Onze Fotofestivaldag! Spannend. Hoeveel bezoekers zullen er komen, blijft het wel droog, loopt het allemaal wel volgens plan...... Dat zijn zo van die dingen die voor aanvang door je hoofd spoken.

We hadden ons geen zorgen hoeven maken. De opkomst was groot, het weer was geweldig en alles verliep soepel, mede door de inzet van onze fantastische vrijwilligers. Zonder hen en zonder de medewerking van collega fotografen, modellen, artiesten en muzikanten die zich allemaal belangeloos ingezet hebben om deze dag tot een succes te maken, hadden we dit festijn niet op zo'n grootse manier op kunnen zetten. Ontzettend bedankt allemaal!

Hieronder een sfeerimpressie (foto's gemaakt door Sam van Asselt).

Mensen staan al vroeg in de rij om zich te verzekeren van een plek bij de workshop van hun keuze. De eerste bezoekers arriveerden al om 8.10 uur!


Behalve de bezoekers, arriveren ook de ezels van de Koperen Ezel al vroeg. Zij zullen gefotografeerd worden tijdens mijn workshop "Compositie en opnametechniek bij het fotograferen van dieren".


Ook al start het festival officieel pas om 10.00 uur, ook voor die tijd kunnen de fotografen al naar hartelust fotograferen! Iets waar dankbaar gebruik van gemaakt wordt.


Intussen is onze vrijwilligerscoordinator, Willem Veldkamp, nog druk aan het regelen. Wat zijn Joop, Martin en ik blij dat hij deze coordinatie op zich genomen heeft! De juiste man op de juiste plek, alles verliep zoals gepland en gehoopt.


Behalve onze eigen vrijwilligers, waren ook de vrijwilligers van Hagedoorns Plaatse van onschatbare waarde voor ons. Zij waren betrokken bij de voorbereidingen, hielpen vrijdag bij het opbouwen, waren de hele dag paraat om eventuele problemen op te lossen en hielpen tenslotte ook weer met het opruimen. Bedankt allen!


Ons "bloemmeisje" had over belangstelling niet te klagen.


Gefotografeerd in een echte studio-opstelling (beschikbaar gesteld door Transcontinenta) ziet ze er echt prachtig uit!


En dan beginnen ook de workshops. Martin Hogeboom geeft een workshop strobist op de deel van de boerderij waar het festival plaatvindt (Museumboerderij Hagedoorns Plaatse).


Mijn eigen workshop begint in de kapschuur met een inleiding over compositie en alles wat daarbij komt kijken. Veel voorbeeldfoto's passeren de revue. Tot tweemaal toe was de zaal tot de laatste stoel bezet. Voor mij is dat genieten, want zo kan ik met heel veel mensen mijn passie voor fotografie delen! Na de 'theorie' gaan we naar buiten om ezels en honden te fotografen. De ezels komen van de eigenaren van de Koperen Ezel die heel enthousiast hun medewerking verleenden, de honden zijn geregeld door Wybe Anema van hondenschool Laarstate. Omdat Wybe zelf ook fotografeert, begrijpt hij wat ik wil qua achtergrond en dergelijke. Wel zo makkelijk!In de expositieruimte waar Martin Hogeboom, Joop Luimes en ik exposeren, vinden de portfoliobesprekingen plaats. Mich Buschman weet als rot in het vak een ieder nuttige tips en trucs mee te geven.


Intussen is ook de jazzband Diana Meijerink & Footprints begonnen aan het eerste optreden. Een optreden wat gekoppeld is aan de workshop "podiumfotografie" van Joop Luimes.


Maarten de Groot (de bouwer van onze website http://www.fotofestivalepe.nl/ en de ontwerper van onze affiches) en Joop Luimes op weg naar het podium.


De workshop van Harold Makaske ("hoe zet ik een fotoproject op") vindt plaats in de huiskamer van de museumboerderij. Ooit een workshop in zo'n sfeervolle zaal gehad ;-) ?


Bezoekers die niet deelnemen aan een workshop vermaken zich opperbest op het terrein. Er is een informatiemarkt, er zijn modellen (ook in klederdracht) en er is een groot gevarieerd aanbod van straatartiesten.


En alsof het allemaal nog niet genoeg is, treedt ook nog een zeer fotogenieke dansgroep van Dansschool Juliette op. De meiden hebben het warm in de zon, maar geven geen krimp. Het enthousiasme straalt eraf!


Vandaag, 'the day after', vind ik talloze enthousiaste mailtjes in m'n mailbox van bezoekers van het festival. En bijna allemaal stellen ze de vraag of we dit festival gaan herhalen. Joop, Martin en ik gaan dat nog een keer tijdens een gezellig afsluitend etentje bespreken, maar alle drie hebben we een super goed gevoel overgehouden aan dit festival, dus die herhaling zit er wel in!

3 opmerkingen:

 1. Hoi Liesbeth,

  Nog heel erg bedankt voor de geweldige dag. Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad. Zelfs nog bekenden vanuit mijn vroegers foto-opleiding of fotoreis ontmoet. Al met al erg inspirerend. Ik ben zelfs al een strobist-setje aan het kopen.
  groetjes,
  Carla Vermeend
  Woerden

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Liesbeth,

  Zat net je blog te lezen en wilde even laten weten dat ook wij een geweldige dag gehad hebben. Wij waren als model aanwezig voor de workshop van Mich Buschman (het Victoriaans echtpaar) Het was allemaal super geregeld, het omkleden, de broodjes, de koffie onze complimenten. Om maar te zwijgen over de aandacht en positieve reacties die we hebben gekregen. En het weer was natuurlijk helemaal geweldig. Al met al een fantastische dag. Super!!

  Groetjes,
  Jack en Cora Schouw

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Lisbeth

  Ik las op je blog dat het een groot suc6 was.
  Super Groeten van Emiel en Jeanine Falk en natuurlijk Aisha (witte herder)

  BeantwoordenVerwijderen