zondag 11 maart 2012

8 tips voor goede profielfoto's

Afgelopen week gebeurde het weer: "ik herken je van je foto op Facebook". Vaak beginnen mensen spontaan een praatje met me te maken. Reden? Ze herkennen me van m'n profielfoto op de social media! Een makkelijke en leuke aanleiding om met elkaar in gesprek te raken!

Waar moet een goede profielfoto aan voldoen?

1. Zorg dat de foto past bij het medium. Plaats op LinkedIn dus een professionele foto met een zakelijke uitstraling. Op Twitter, Facebook of Hyves past een meer informele profielfoto. Maar ook op die laatste media plaats je als ondernemer geen vakantiekiekje! Mensen doen zaken met mensen, dus bedenk wat je uit wilt stralen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld werkzoekenden. Werkgevers bekijken je profiel en zullen je alleen uitnodigen voor een sollicitatiegesprek als de foto hen bevalt. Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken!







2. Het gezicht is duidelijk herkenbaar. Dus liever een close-up foto van je gezicht (of van een deel daarvan) dan een foto waar je helemaal op staat. Profielfoto's zijn erg klein en mensen willen in één oogopslag zien wie je bent.

3. Houd er bij het maken van de foto rekening mee dat de profielfoto vierkant wordt.

4. Zorg voor een rustige achtergrond, zodat het gezicht er echt uitspringt.




5. Neem verschillende kledingsetjes mee naar degene die je op de foto zal zetten. Bekijk samen in welke kleding je op de foto het best tot je recht komt.

6. Gebruik het juiste licht. In hard zonlicht lijk je ouder dan bij bewolkt weer.






7. Let vooral op de schaduwen. Onder de kin, de neus, of nog erger onder de wenkbrauwen (waardoor de ogen in de schaduw vallen). Maar ook op een slagschaduw op de muur achter je. Kijk maar eens op LinkedIn hoeveel foto's hier last van hebben.....

8. Houdt de foto actueel, laat regelmatig een nieuwe foto maken.

Ik hoop dat met deze tips de wereld van de social media er een stukje mooier uit gaat zien ;-)

2 opmerkingen:

  1. Ik ben daar niet zo mee bezig, maar tips voor portretfotografie zijn natuurlijk altijd welkom...!!

    Lg, Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk stukje.

    Heel informatief. De foto is je visitekaartje.

    Gr. Nicole

    BeantwoordenVerwijderen