zaterdag 18 februari 2012

Kruiend ijs

Afgelopen week hadden we prachtige taferelen langs de IJsselmeerkust: kruiend ijs! Dus de agenda leeg gemaakt en op naar het ijs!



Wat gaat er mee? Een camera met een groothoek- (10-20) en een 24-70 lens (die ik overigens niet gebruikt heb). Twee flitsers met een triggersetje: een zender op de camera en ontvangers onder de flitsers om de flitsers los van de camera af te kunnen laten gaan. Statief en extra geheugenkaartjes en batterijen natuurlijk.


Maar het meeste wat mee gaat is kleding. Als je koud bent kun je creativitieit in fotografie wel vergeten, dus veel laagjes kleding is het devies. Thermo-ondergoed, t-shirt, ski-pully, fleecetrui, skisokken, skibroek, muts, sjaal en een wind- en waterdichte jas. Handschoenen waarvan je de vingers (ook de duim!) vrij kunt maken. (Berg)schoenen met een goed profiel, want het ijs is glibberig.

En dan ben je er helemaal klaar voor. Maar hoe maak je nu een aansprekende foto van al dat moois? Natuurlijk gelden dezelfde compositieregels als voor landschapsfotografie: invoerende lijnen, regel van derden, perspectief, etc.


Maar er is meer: onderbelichte sneeuw wordt vaak blauw. Dat zie je het best bij zonsopkomst en zonsondergang, als het buiten schemerig is dus. De foto's worden dan echt knalblauw. Overbelichten (+ 1,5) verhelpt dit voor een deel. Houd hierbij het histogram in de gaten, want echt overbelichte delen van de foto verliezen detail. En dat wil je natuurlijk voorkomen. De witbalans op schaduw of bewolkt zetten neemt de blauwe kleur ook voor een deel weg. Maar daarmee vaak ook de sfeer! Het is een kwestie van smaak hoeveel van het blauw je in de foto laat.



De meeste camera's werken prima in koude omstandigheden. Maar batterijen zijn meestal sneller leeg als het vriest. Stop reservebatterijen daarom in de broekzak, dan blijven ze warm. Maar ook hier bevestigen uitzonderingen de regel: tot mijn grote verbazing werkte mijn camera deze week de hele middag op één batterij en hielden zelfs de batterijen van de flitser, die de hele tijd op het ijs lag, het goed vol.


Hieronder een aantal foto's die ik maakte van het kruiend ijs langs de IJsselmeerkust afgelopen week.








5 opmerkingen:

 1. prachtige sfeervolle ijkoude foto's Jammer dat ik de foto's niet wat groter kan bekijken.ben ook langs IJselmeer geweest maar heb toch moeite met het plussen bij min krijg ik veel meer details alleen worden het dan meer zwart wit foto's Had belichtings trapjes gemaakt van plus naar min maar duidelijk buiten was plus mooiere en op scherm plus was te veel overbelicht Mischien ook door mijn objectief had 70-300
  groetjes Jacky Bedankt voor alle tips op je blog

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super mooie opname...
  Mag graag op je blog even kijken naar de dingen die je doet en uitprobeert...Erg creatief!!
  Je foto zijn echt super!! Dikke complimenten...

  Lg, Nieske

  www.nieske.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Liesbeth,

  Kom ik toevallig via het weblog van Robert Wachter op jouw weblog terecht en zie ik iets bekends! Afgelopen donderdagmiddag zag ik af en toe een been of hoofd door mijn lens van iemand die op de grond lag! Jij dus! Wat was het genieten daar bij Hindeloopen van het kruiende ijs! Erg mooie foto's heb je gemaakt en je kunt zien dat je een supergroothoek hebt gebruikt.
  Dat languit op de grond liggen heb ik niet aangedurfd, maar ga ik zeker onthouden voor een volgende keer! Wie weet ontmoeten we elkaar nog eens een keer! In ieder geval veel succes met fotograferen en geniet van al het moois in de natuur!

  Hartelijke groet, Anja
  (www.anja-fotografie.blogspot.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Anja, even naar jouw foto's gekeken. Je mag dan wel niet op de grond gelegen hebben, ze zijn wel hartstikke mooi!

  BeantwoordenVerwijderen