woensdag 4 januari 2012

Flitsen bij natuurfotografie

Natuurfotografen behoren over het algemeen tot de meest conservatieve groep fotografen. Dus als ik met m'n reportageflitsers en bijbehorende statiefjes het veld in ga, word ik nogal eens meewarig aangekeken. Toch kan flitsen in de natuur veel toegevoegde waarde hebben! Hoe ga je daarbij te werk?

Ondanks het feit dat Nikon een prima CLS-flitssysteem heeft, werk ik daar meestal niet mee. CLS werkt met een infrarood signaal (waarom eigenlijk??), wat betekent dat camera en flitser elkaar moeten zien om 'met elkaar te kunnen praten'. Maar meestal staat de flitser ergens achter of gewoon te ver weg om het signaal van de camera op te kunnen vangen.

Dus schafte ik radiografische triggers aan. Pocketwizard is me nog te duur, ik werk met een paar Yongnuo setjes. Voor degenen die TTL werken heeft dat één nadeel: TTL werkt niet bij deze goedkope radiografische triggers. Als ik ga flitsen in de natuur, werk ik met zowel de camera als de flitsers op manueel. En dan is het vervolgens een kwestie van op je LCD-scherm kijken welke instelling het mooiste resultaat geeft.

Een paar voorbeelden:

Voor onderstaande foto heb ik één flitser gebruikt die ik achter het stammetje van de jonge beuk gelegd heb. De foto is gemaakt tijdens "het blauwe uurtje" (half uur voor en na zonsondergang), er is niet gewerkt met kleurfilters of iets dergelijks. De sluiter stond 2 seconden open bij een diafragma van 5.6 en ISO 100. Flitssterkte op 1/8 van het volle vermogen van de flitser om de blaadjes goed uit te lichten, zonder dat ze overbelicht raken.
Als voorbereiding op een workshop die ik voor de Nikon Club gaf op de Loonse en Drunense Duinen, ging ik bij zonsondergang naar het Hulshorsterzand. Voor deze foto gebruikte ik vanwege de grote afstand van de camera tot de boom vier flitsers op volle sterkte. En een groot diafrgama (4.5) om zoveel mogelijk flitslicht binnen te laten in de camera. Sluitertijd 1/50 om ervoor te zorgen dat het omgevingslicht niet teveel nadruk kreeg.


Ik vind het echt geweldig wat je met flitsers in de natuur kunt doen. Momenteel ben ik bezig met 'day to night' fotografie. Wat wil zeggen dat je overdag foto's maakt die zo donker zijn dat het lijkt alsof het avond/nacht is. Waarbij je onderwerp ingeflitst wordt en dus echt van het scherm af spat. Onnatuurlijk? Kitsch? Ja, maar wel leuk!

13 opmerkingen:

 1. dank je wel voor de uitleg, het gebruik van de flitser gebruik ik vaak alleen wanneer het bij een feestje in de avond te donker wordt, maar er kunnen veel meer leuke snufjes mee gedaan worden.
  Een van de volgende stappen om eens in te duiken.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stunning photos ! Love them both !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thanks Lasse! You really have to try this, it's fun!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op dit blog valt wat te leren , mooi !
  Ga hem bij mijn blogs zetten die ik volg als je het niet erg vind ?

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Duidelijke uitleg en mooie opname gemaakt met deze flitstechniek. Ik zet dit blog bij mij blogs die ik volg, altijd handig om tips te lezen.

  groetjes Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat gaaf gedaan......
  super opname...ik hou wel van dit soort flitsen....

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Nieske, terwijl jij toch ook natuurfoto's maakt zag ik ;-. Dank voor je compliment!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ben erg benieuwd naar je day to night foto....???

   gr. Nieske

   Verwijderen
  2. Ik wacht met smart op sneeuw daarvoor ;-). Niet perse nodig maar lijkt me wel erg mooi!

   Verwijderen
 8. Je bent in ieder geval heel creatief bezig. Ik ben benieuwd naar nieuwe resultaten.

  groeten

  Jowan

  BeantwoordenVerwijderen