donderdag 5 april 2012

16 Tips voor betere vakantiefoto's!

Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto's zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht op de foto. Herken je dit? In dit artikel staan heel veel tips om straks met vakantiefoto's thuis te komen die er echt uitspringen!


1. De camera: weet wat de mogelijkheden van de camera zijn. Weet waar de verschillende knopjes voor dienen, wat er in de menu's ingesteld kan worden. Zorg voor een volle accu en een lege geheugenkaart en neem een reserve accu en kaartje mee! Het zal je maar gebeuren dat je dat unieke moment niet op de foto kunt zetten vanwege een lege accu..... Of dat je kostbare tijd verspilt omdat je eerst foto's van je kaartje moet wissen voordat je nieuwe kunt maken. Vaak is het mooie fotomoment dan voorbij. Zet de jpegresolutie zo hoog mogelijk. Dat kost ruimte op het kaartje, maar zo kun je de foto's straks wel groot afdrukken! En: gebruik de zonnekap als die bij de camera zit. Dat voorkomt rare vlekken in je beeld.





2. Maak meerdere opnames. Dat vergroot de kans op een geslaagde foto. Experimenteer bijvoorbeeld eens met verschillende standpunten: hoog, laag, links, rechts. Ook als je mensen op de foto zet, is het handig meerdere foto's achter elkaar te nemen om later de mooiste uit te kunnen zoeken. Anders zul je net zien dat ze de ogen dicht hebben op het moment dat jij de foto maakt....



3 Hoe vaak gebeurt het niet dat je zegt: "kijk, daar op die tak daar zit een mooie vogel". M.a.w. het onderwerp staat te klein op de foto. Probeer dat waar het om gaat groot op de foto te krijgen en laat al het andere weg.



4. Voorbereiding. Kijk alvast op Google Earth en Flickr Places wat je kunt verwachten. Loop als je ter plaatse bent eens binnen bij souvenirshops die ansichtkaarten verkopen. Zo vind je vaak de fotogenieke plekjes.


5. Neem de tijd om een foto te maken. Niet alles is in Photoshop of Picasa bij te werken.... Basis is en blijft een goede foto! Loop eerst eens rond zonder camera om de omgeving in je op te nemen.


6. Als de camera onderwerpstanden heeft, gebruik die dan ook. Zo zal de portretstand zorgen voor een onscherpe achtergrond, waardoor het gezicht van degene die je op de foto zet er beter uit springt. De landschapsstand zorgt ervoor dat de foto van voor naar achter scherp is. De sportstand 'bevriest' bewegende onderwerpen, zodat ze scherp op de foto komen. Experimenteer thuis alvast met de verschillende standen.



7. Composite. Een onderwerp in het midden van de foto zetten is heel gebruikelijk, maar levert niet zo'n spannende foto op. De foto wordt leuker als het onderwerp op 1/3 van de randen staat, zoals op de foto van de egel het oog op 1/3 staat.





8. Verhoudingen. Door in een landschap b.v. een groep wandelaars of koeien in de wei in het beeld op te nemen, wordt pas duidelijk hoe weids het landschap is, of hoe hoog de bergen zijn. Wat ook helpt om de weidsheid/diepte van een landschap te laten zien, zijn invoerende lijnen of een voorwerp op de voorgrond.





9. Probeer alle afleidende rommel buiten beeld te houden (prullebakken, fel gekleurde paaltjes, verkeersborden, etc.). Een rommelige omgeving of achtergrond leidt af van dat waar het om gaat op de foto.



10. Let er op dat je groepsgenoten niet "voor paal staan".






11. Fotograaf het onderwerp niet alleen in z'n geheel, maar maak tussendoor ook eens detailopnames van een gebouw bijvoorbeeld.



12. Gouden uurtje. Het mooiste fotolicht heb je tijdens het eerste en het laatste uur zonlicht van de dag. Bij foto's die je midden op de dag maakt, zie je harde schaduwen, uitgebleekte witte luchten, dichtgeknepen ogen, etc. Dat is meestal niet wat je wilt. Op golden-hour.com kun je zien wanneer het licht het mooist is op jouw vakantiebestemming!



13. Focus. kies ook eens een bepaald thema wat je wilt fotograferen tijdens je vakantie. Net zoals ik als Mini-rijder altijd alle Mini's op de weg zag, zie je als je een bepaald onderwerp in gedachten hebt, dat onderwerp opeens overal om je heen verschijnen. Zo'n onderwerp kan eten en drinken, honden en katten of bijvoorbeeld verkeer zijn. Het maakt niet uit wat je kiest, als je maar iets kiest!



14. Varieer met de tele- en groothoekstand van de lens. Maar maak geen portretfoto's met de groothoekstand. De geportretteerde krijgt dan een hoofd als een ei en zal daar waarschijnlijk niet erg blij mee zijn.



15. Scherpstellen. De camera zal meestal in het midden scherpstellen. Daardoor komt soms de nadruk in de foto te liggen op iets wat je niet wilt. Oplossing: stel scherp door de ontspanknop half in te drukken, houd die ontspanknop half ingedrukt terwijl je de compositie maakt zoals jij die wilt, en druk dan pas de ontspanknop helemaal in. Of positioneer je onderwerp anders. Onderstaande foto's werden ter illustratie door mijn stagiaire Marleen van der Sluijs gemaakt.






16. Evalueer de foto's eens als je thuis bent. is het geworden wat je ervan verwachte? Zo ja, wat heb je dan anders gedaan dan andere jaren? Zo nee, wat kan dan de volgende keer beter?

2 opmerkingen:

  1. Prima verslag, kunnen echt veel mensen iets van opsteken...
    leuk ook je foute foto erbij...

    Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je voor de informatie maar voor mij een beetje te laat .
    Zie mijn zwarte dag in het AWD .

    Maar de volgende trip kom ik eerst weer even langs op je blog !

    Gr Michel

    BeantwoordenVerwijderen