dinsdag 26 oktober 2010

Objectief kiezen

Wanneer mensen voor het eerst overgaan op het fotograferen met een digitale spiegelreflexcamera, is de vraag steevast: "Welke camera raad jij me aan?". Terwijl het objectief eigenlijk veel belangrijker is dan de camera. Koop liever een goed objectief met een middelmatige camera, dan omgekeerd!

Waar op letten bij de aanschaf van een objectief?

1. Brandpuntsafstand. M.a.w. moet het een groothoek- of een telelens worden? Dit is afhankelijk van het soort fotogafie wat iemand wil gaan doen. Voor een landschapsfotograaf is een matige groothoeklens (b.v. 14-24 mm) vaak de eerste keuze, voor een wildfotograaf is een telelens onmisbaar (b.v. 400 mm). Bij portretfotografie bewijst een matige telelens (b.v. 85 mm) goede diensten, tenzij je bij portretfotografie ook iets van de (werk)omgeving van iemand wilt laten zien, dan kies je weer voor meer groothoek (b.v. 35 mm).

Hiermee is ook wel duidelijk welke voordelen een zoomobjectief biedt ten opzichte van een objectief met een vast brandpunt. Met bijvoorbeeld een 24-70 mm objectief kun je beide onderstaande foto's maken, zonder van objectief te hoeven wisselen. Zoomlenzen met een bereik van minder dan 3 x (als het objectief begint bij 24 mm, dus een maximaal telebereik van zo'n 70/75 mm) zijn tegenwoordig zo goed van kwaliteit, dat ze niet meer onderdoen voor een objectief met een vast brandpunt.





2. Beeldstabilisatie. Bij een telelens is het fijn als er VR (Nikon: Vibratie Reductie) / IS (Canon: Image Stabilizer) ingebouwd is. Dit voorkomt bewegingsonscherpte bij uit de hand fotograferen. Zeker bij het maken van vluchtbeelden van vogels is dit van belang, omdat je dit soort fotografie meestal niet vanaf een statief kunt doen.



3. Lichtsterkte: De maximale opening van het diafragma dus. Met een f2.8 objectief kun je 's avonds langer door fotograferen dan met een f5.6 objectief. Met een f2.8 objectief komt er door de grote diafragmaopening nu eenmaal meer licht je camera binnen dan met een f5.6 objectief met een kleinere diafrgamaopening.

4. Budget. Daarmee komen we gelijk op het bedrag wat iemand kan/wil besteden aan een objectief. Een lichtsterk f2.8 objectief is nu eenmaal duurder dan een minder lichtsterk f5.6 objectief.

5. Gewicht. Hoe duurder een objectief is, hoe zwaarder het vaak ook is. Ook het gewicht kan de keuze voor een objectief bepalen. Aan de wandelvierdaagse doe je liever niet mee met een heel zware uitrusting op je rug!


6. Kwaliteit. Neem een wit vel ruitjespapier mee naar de winkel om de kwaliteit van het objectief te kunnen testen voordat je het koopt. Kijk of er bij het maken van een foto van dit vel papier vignettering (donkere hoeken) optreedt, of de lijntjes wel mooi recht lopen, of alles perfect scherp is, etc. Wanneer het objectief veel te verduren krijgt, koop er dan een met een metalen vatting. Die is nu eenmaal robuuster dan een vatting van plastic.

7. Minimale instelafstand. Het is erg onhandig wanneer je pas scherp kunt stellen als je twee meter van je onderwerp af staat, terwijl je de foto zou willen maken op een meter afstand. Zo had ik ooit zelf een objectief in handen met een minimale instelafstand van 1,75 meter. ik wilde iets fotograferen wat op de grond lag. En ik ben zelf maar 1,65 m. lang. Tja, dat werd dus een krukje zoeken om op te staan.....

Andere tips m.b.t. objectieven:

1. Plaats altijd een zonnekap op het objectief om lichtinval van de zijkant tegen te houden. Maar ook om beschadiging van het voorste lensdeel te voorkomen! Afhankelijk van de omstandigheden heb ik ter bescherming ook nog een UV-filter op het objectief zitten. Alleen geeft dat bij avondfotografie vaak weer een lelijke gloed over de foto....

2. Wissel het objectief altijd met de opening van de camera naar beneden om te voorkomen dat er stof op de sensor komt.

3. Zet de camera altijd uit bij het wisselen van een objectief.

4. Druk de ontgrendelknop niet in bij het op de camera zetten van een objectief. Het risico bestaat dat de contactpuntjes van het objectief dan net geen contact meer maken met de camera.

Hopelijk heb ik het jullie met het op een rijtje zetten van al deze aandachtspunten m.b.t. de aanschaf van een objectief niet nog moeilijker gemaakt!


2 opmerkingen:

  1. Goeie opsomming!
    Alleen misschien nog een kleine toevoeging bij de lichtsterkte: vergeet niet dat je bij zo'n groot diafragma maar een heel klein stukje scherptediepte hebt. Ik weet nog dat ik bijna van mijn stoel viel van verbazing, toen ik voor het eerst zo'n diafragma/scherptediepte tabel zag (bijvoorbeeld op dofmaster.com)!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede toevoeging Joyce! Ik ben overigens meestal wel een fan van die geringe scherptediepte, dus hoe groter ik het diafragma kan krijgen hoe liever!

    BeantwoordenVerwijderen