zondag 10 oktober 2010

camouflage bij wildfotografie

Tijdens de bronsttijd gaf ik natuurlijk weer de nodige workshops m.b.t. het fotograferen van wild. De ene deelnemer komt dan met een fel roze shirt naar de Veluwe, de ander met een camouflagepak. In Nationaal Park De Hoge Veluwe maakt het niet uit hoe u zich kleedt, daar zijn de dieren aan mensen gewend. Maar wat is wijsheid wanneer u de vrije natuur in trekt?


De neus en de oren van edelherten zijn vaak veel beter dan de ogen. Een hert is daarbij ook nog eens kleurenblind. Maar het ziet wel contrasten! Voor wat betreft de kleding is het dus belangrijk geen lichte of fel gekleurde kleding te dragen. Draag liever kleding in bruine, groene of zwarte tinten. Camouflagekleding is meestal niet nodig.

Omdat de oren van het edelhert erg goed zijn, is het wel aan te raden geruisloze kleding te dragen. Verder is het van belang om uw silhouet te verbergen. Een hert dat een silhouet van een mens ziet (ieder mens is voor hem een potentiƫle jager!), zal op de vlucht slaan. Maak u zelf dus klein en blijf tussen de struiken. Beweging zal een hert doen opschrikken. Moet u zich verplaatsen, doe dit dan langzaam. Vermijd abrupte bewegingen.


Ons gezicht is natuurlijk hartstikke wit. Wat kan helpen is het dragen van een pet waarvan de klep het gezicht in de schaduw brengt. Of een pot zwarte-pieten spul.... En wat dan te doen met de witte lenzen van Canon? Een lenscoat biedt uitkomst! Of het kopen van een Nikon natuurlijk ;-)


Zoals gezegd doet de neus van een edelhert het prima. Gebruik daarom geen geparfumeerde zeep, parfum of after shave voordat u op pad gaat en benader het dier tegen de wind in.
1 opmerking:

  1. zo tussen de heide zijn het prachtige foto's geworden..
    Groetjes Von

    BeantwoordenVerwijderen