zaterdag 18 september 2010

De eer komt toe aan onze hond Kaya, hij ontdekte de drie jonge egeltjes in onze tuin. En tja, al heb je dan nog zoveel op het programma staan, zo'n fotokans laat je natuurlijk niet lopen!

Egels kunnen buitengewoon goed ruiken. En zijn gek op kattenvoer. Die combinatie maakt dat je ze naar de juiste fotoplek kunt lokken met een beetje kattenvoer.


Jonge egels worden tussen mei en september geboren na een draagtijd van 35 dagen. Ze worden blind en doof geboren. Na ongeveer drie weken gaan de ogen en oren open. De egeltjes hebben dan al (nog zachte) stekels. Als de jongen na bijna 2 à 3 maanden zelfstandig zijn, verdrijft de moeder ze uit het nest. De jongen blijven dan vaak wel bij elkaar, ook tijdens de winterslaap. Het groepje van drie jonge egels wat wij nu in de tuin hebben, zal zo'n door de moeder verstoten groepje zijn. Waarschijnlijk zijn ze in juni-juli geboren.

Een egel eet slakken, rupsen, larven, kevers, jonge muizen, wormen, pissebedden, spinnen, kikkers, padden en soms zelfs bijen en wespen. 's Winters kan hij niet of nauwelijks voedsel vinden en gaat hij in winterslaap. Dat klinkt simpeler dan het is. Om de lange koude periode te kunnen overleven, moet de egel eerst flink eten. Al het extra voedsel dat hij in de herfst eet, wordt opgeslagen als vetreserve.


Vervolgens zoekt de egel een geschikte overwinteringsplek. Dat kan een composthoop zijn maar ook een hoop bladeren of een bos takken. Daar maakt hij zijn nest, waarna hij zich stijf oprolt en in winterslaap gaat. Bij ons hebben de egeltjes een mooi droog plekje gevonden onder de met een plastic zeil afgedekte aanhanger. Die kunnen we dus komende winter niet gebruiken! Wanneer je egels namelijk meerdere malen wakker maakt uit de winterslaap, overleven ze dat vaak niet. En dat willen we toch niet op ons geweten hebben!

Zo'n winterslaap is veel dieper dan een gewone slaap: de lichaamstemperatuur kan van 38º dalen naar 4º. De hartslag neemt af van 100 tot 150 keer per minuut naar 20 keer per minuut. De ademhaling gaat nog maar heel langzaam. Door het energieverbruik zo'n een laag pitje te zetten, kan de egel het zonder eten of drinken wel een half jaar uithouden.


Als er in oktober al nachtvorst is, zullen veel eerstejaarsegels moeite hebben om voldoende vetreserves op te bouwen voor de winterslaap. Vooral voor hen is het erg aan te bevelen om ze bij te voeren. Geef kattenvlees uit blik, kattenbrokken, meelwormen, gekookt ei en fruit. Geef water te drinken, NOOIT MELK (dit veroorzaakt diarrhee). Als het eten wat je de egels geeft ze bevalt, kunnen ze jaren in je tuin blijven bivakkeren. Dus krijgen ze vanaf nu dagelijks een beetje kattenvoer van ons ;-)

2 opmerkingen:

  1. Dat is gaaf zeg, drie egeltjes in je tuin. Mooi dat je ze effies kon lokken met voer, want dat levert toch prachtige foto's op.
    Groetjes Jacqie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke foto's.
    Wij hebben momenteel 3 egels in onze tuin, waaronder 1 kleintje.....zo leuk!!
    Mijn man heeft een hok in elkaar getimmerd en hopen dat er eentje gaat overwinteren.
    We voeren ze elke avond bij, wat schoon opgaat en nu maar hopen dat het lukt!!

    BeantwoordenVerwijderen