zondag 6 juni 2010

Tijdens mijn fotografiecursussen richt ik me natuurlijk niet alleen op natuurfotografie. Ook b.v. architectuurfotografie, avondfotografie en protretfotografie passeren de revue. En hoe kun je nu beter oefenen met portretfotografie dan met etalagepoppen? Natuurlijk fotograferen we later ook 'echte mensen', maar de les waarin we etalagepoppen fotograferen, blijft voor iedereen altijd een van de favorieten!

Hieronder een aantal foto's die ik zelf maakte tijdens zo'n les:Deze foto's zijn gemaakt bij bestaand licht. Het flitsen oefenen we door foto's van elkaar te maken. Etalagepoppen zijn namelijk kwetsbaar en in de magazijnen staan ze meestal dicht op elkaar gepakt. Dat laat geen ruimte over voor statieven met flitsers en parapluutjes......

Binnen fotograferen bij bestaand licht betekent werken met korte sluitertijden, een zo hoog mogelijke ISO-waarde (waarbij nog net geen ruis optreedt) en een groot diafragma. Voordeel van dit grote diafragma is dat je scherptedieptegebied heel klein is, waardoor de voor- en achtergrond mooi vaag wordt. Een eenpootstatief kan helpen om met een net wat langere sluitertijd te kunnen werken (voor een driepootstatief is geen ruimte).Er zijn meerdere magazijnen in Nederland die bereid zijn om fotografen te ontvangen. Ik mail na een fotosessie wel altijd wat foto's naar de eigenaren van deze bedrijven, zodat het hen ook wat oplevert (deze foto's zetten ze vaak op hun website).


1 opmerking: