maandag 19 juli 2010

Het is allemaal natuurfotografie, maar toch zit er een enorm verschil in het fotograferen van landschappen, zoogdieren of b.v. bloemen en het fotograferen van vogels in vlucht, het maken van zogenaamde "vluchtbeelden". Gaat het bij de eerste drie vooral om het hebben van oog voor compositie en het hebben van (veel!) geduld, bij de vluchtbeelden spelen ook heel andere factoren een rol.

Zoals ik het ervaren heb, lijkt het maken van vluchtbeelden nog het meest op jagen (miisschien is dat de reden dat ik altijd als enige vrouw tussen vogelfotografen sta ;-)). Het is erg spannend of de vogel op de koers blijft vliegen die jij denkt (en waar je dus op anticipeert), of hij dan niet net z’n kop de andere kant op draait, z’n vleugels in de juiste stand heeft, etc. Dat zijn allemaal factoren waar je geen invloed op hebt. Het hebben van geluk speelt dus een grote rol bij deze vorm van natuurfotografie.Maar "geluk" is niet het enige wat je nodig hebt als je vliegende vogels wilt fotograferen. Bij geen enkele andere vorm van natuurfotografie speelt het hebben van de juiste apparatuur zo'n grote rol. Natuurlijk heb je een telelens nodig, maar met een prachtige telelens op een ‘langzaam’ toestel begin je nog weinig.

Wat is dan van belang bij de aanschaf van een camera voor het maken van vluchtbeelden? Ten eerste een snelle en accurate autofocus. Ten tweede veel beelden per seconde kunnen maken (vergelijk D3: negen beelden per seconde). Ten derde een buffer die groot genoeg is om al die beelden tijdelijk op te slaan (ik liet de buffer van mijn camera 'opwaarderen' naar 39 beelden).


Naast het hebben van snelle apparatuur, moet je fysiek in staat zijn om uit de hand te fotograferen met een camera met een zware telelens erop (ik leende de 600 mm van Nikon van ruim 5 kg.....). Geen enkel statief (ook de schommelkop niet) biedt voldoende bewegingsvrijheid voor het maken van vluchtbeelden. Na een half uur fotograferen, kon ik de camera met deze teletoeter er op nog maar met moeite optillen. Gelukkig zit er een VR op!1 opmerking:

  1. had ik je verhaal maar iets eerder gelezen. Vandaan inderdaad geprobeert om vliegende vogels in de kiek te krijgen maar wat zijn ze vlug..en wat is het moeilijk om te doen..weer een nieuwe uitdaging..je foto's met je verhaal maken het een mooi geheel. Prachtig om van te genieten..Groetjes Von

    BeantwoordenVerwijderen