zondag 20 december 2009

Sneeuw!

Voor het tweede jaar op rij worden we verwend met een echte Hollandse winter met sneeuw en ijs. Als natuurfotografen gaan we dan natuurlijk helemaal uit ons dak! Extra batterijen in de broekzak, muts, sjaal en waterdichte schoenen aan en zo snel mogelijk naar buiten. En omdat de zon in de winter zo laag staat, kun je de hele dag fotograferen onder mooie lichtomstandigheden. Wat een feest!

Let erop dat je extra batterijen meeneemt en dat je die een beetje warm houdt door ze te bewaren tegen je lichaam (in de broekzak b.v.). De capaciteit van batterijen neemt immers behoorlijk af onder koude omstandigheden. Verder heb ik altijd een regenhoes voor camera en objectief bij me om de apparatuur tijdens sneeuwbuien te beschermen tegen binnendringend vocht.

Verder is het van belang om bij het fotograferen van sneeuw de belichting in de gaten te houden. De camera gaat immers op zoek naar 18% grijs, en zal de sneeuw dus vertalen naar 18% grijs. En grijze sneeuw is toch niet wat je wilt! Vaak is het noodzakelijk om 1 tot 2 stops te overbelichten om de sneeuw mooi wit te krijgen. Fotografen die in RAW fotograferen kunnen dit meestal achteraf ook nog wel in de RAW-converter voor elkaar krijgen, maar ik ben er voorstander van om de foto gelijk maar zo goed mogelijk te belichten, al tijdens het fotograferen dus. Dit betekent wel dat het kleine belichtingscompensatieknopje goed bediend moet kunnen worden. Om die reden heb ik dan ook handschoenen aangeschaft waarvan ik de vingertoppen om kan klappen, zodat de vingers vrij komen en ik de camera goed kan bedienen.

Bij winterfotografie vind ik een knalblauwe lucht vaak afbreuk doen aan de sfeer. Dus zet ik de foto om naar zwart wit, en wordt er daarna weer een beetje kleur in de lucht teruggehaald. Kwestie van smaak natuurlijk.


Soms zoek ik wel naar kleuraccenten in het landschap. Zo vind ik de bruine beukenblaadjes die nog aan de bomen hangen mooi contrasteren met het witte landschap.


Thuisgekomen laat ik de tas met de body en objectieven eerst in de wat koudere gang staan om de overgang naar de warmte zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen. Daarna gaat de tas (nog steeds dicht) richting keuken. Na ongeveer een uur acclimatiseren haal ik de camera's uit de tas. Op deze manier voorkom ik dat er condens in de camera komt, met alle gevolgen van niet werkende elektronica en schimmelvorming van dien.

Veel ijspret gewenst!

1 opmerking:

  1. Ja, geweldig hè!!
    Alleen... welke zon?
    Hopelijk krijgen we er morgen een zonnestraaltje op!

    BeantwoordenVerwijderen