maandag 1 augustus 2011

Creatieve dip, hoe kom je daar uit?Er zijn tijden dat ik overloop van energie en creativiteit. Vaak heb ik dan teveel ideeën die ik wil realiseren in te weinig tijd. Dan wordt het uitvoeren van alle ideeën dus een 'moeten'. Waardoor ik juist mijn creativiteit kwijt raak. Ik kom dan dus in een vicieuze cirkel terecht. Hoe breek je nu uit zo'n creatieve dip? Een aantal tips.

Wat voor mij goed werkt is het doorbladeren van fotobladen als Practical Photographer. Daarin staan altijd wel wat projecten en/of opdrachten om je creativiteit te prikkelen. Verkeersborden fotografen, knuffelberen fotograferen met de strobistmethode, lensbaby experimenten, etc., etc. Meestal krijg ik zoveel inspiratie uit deze opdrachten, dat ik daarna weer vol energie aan de slag kan met mijn eigen projecten. Onderstaande foto ontstond bijvoorbeeld uit een opdracht om silhouetten te fotograferen.


En deze foto van een witte herder komt voort uit een opdracht "wit-op-wit" die in dit blad stond. Daarvoor nodigde ik iemand met een witte herder uit in mijn studio. Helaas, de witte herder bleek tegen een witte achtergrond niet wit maar geel te zijn... Vervolgens zwart achtergrondpapier tevoorschijn gehaald, en zie daar, een foto waar de eigenaresse heel blij mee was! Als ik niet met de opdracht wit-op-wit aan de slag gegaan was, had ik ook deze foto niet gemaakt.


Af en toe duurt de creatieve dip langer. Dan doe ik een aantal van de opdrachten die ik ook aan mijn fotografiecursisten geef. Ik ga bijvoorbeeld een week lang iedere dag 10 foto's maken binnen een straal van 100 meter van mijn huis. Leuk om te doen, omdat je zo heel veel nieuwe dingen ontdekt in je eigen woonomgeving!

Of ik focus me op één kleur. Zo fotografeerde ik in Enkhuizen ooit alleen de kleur blauw. Nooit geweten dat er zoveel blauws te zien was! Of ik ga op stap met één lens, een groothoeklens, een telelens of een macrolens. Dit zijn opdrachten die je jezelf kunt geven om te focussen, om niet afgeleid te worden door de 101 dingen die ook leuk zijn om te fotograferen.

Wat ook kan is je focussen op één getal. Onderstaande foto maakte ik terwijl ik me een week lang richtte op het getal 8 bijvoorbeeld.
Ook het volgen van workshops bij collega's is een inspiratiebron. En dan vooral over onderwerpen die maar zijdelings te maken hebben met mijn werk als natuur-, honden- en bedrijfsfotograaf. Zo volgde ik onlangs een workshop modelfotografie bij Frank Doorhof. Ik zie mijzelf nog geen modellen fotograferen, maar uit zo'n workshop haal ik weer ideeën om in mijn eigen fotografie toe te passen. Ik zie dit overigens ook terug bij mijn eigen workshops natuurfotografie: daar komen zeker niet alleen natuurfotografen!

Ik ben benieuwd wat jullie doen om uit je creatieve dip te komen!

5 opmerkingen:

 1. Hoi Liesbeth,
  Dank je wel voor je blog. Hij komt voor mij als geroepen! Ik zit op dit moment in een behoorlijke creatieve dip. Ben de afgelopen jaren behoorlijk druk geweest met fotografie. Naast 4 dagen een baan, de rest van mijn tijd alleen maar fotograferen, opdrachten, exposities, etc. De koek is voor mij even op. Ik heb besloten om het voorlopig maar even rustig aan de te doen. Maar nog wel even een expo in Liverpool in september ;). En met mezelf de afspraak gemaakt om dit jaar even niets meer te moeten en dus ook 'nee' te zeggen tegen opdrachten. Tenzij ze heel erg leuk zijn! Ik heb een printje gemaakt van je blog. Vooral ook om mezelf te sterken dat ik dus niet de enige ben die hier last van heeft! Dank je wel voor je wijze woorden.

  Ik ga je expo bekijken in Woerden hoor. Die zal vast wel heel inspirerend zijn.

  groetjes,
  Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Carla, dank je wel voor je openhartige reactie! Je bent inderdaad echt niet de enige met een creatieve dip, iedere fotograaf heeft hier zo af en toe last van. Eén troost: het gaat weer over ;-).

  En "nee" zeggen tegen opdrachten tenzij ze heel leuk zijn? Hmmm, het probleem bij ons is denk ik dat we alles leuk vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bij een dip neem ik vaak één lens mee en ga daar weer mee aan de gang, en heel langzaam komt het weer terug. Of een dagje de dierentuin in, daar is altijd wel iets te vinden.
  Gelukkig lees ik dat ik niet de enige ben...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Daniel Casares, thank you for your compliments! I wonder how you found me?

  BeantwoordenVerwijderen