dinsdag 26 oktober 2010

Objectief kiezen

Wanneer mensen voor het eerst overgaan op het fotograferen met een digitale spiegelreflexcamera, is de vraag steevast: "Welke camera raad jij me aan?". Terwijl het objectief eigenlijk veel belangrijker is dan de camera. Koop liever een goed objectief met een middelmatige camera, dan omgekeerd!

Waar op letten bij de aanschaf van een objectief?

1. Brandpuntsafstand. M.a.w. moet het een groothoek- of een telelens worden? Dit is afhankelijk van het soort fotogafie wat iemand wil gaan doen. Voor een landschapsfotograaf is een matige groothoeklens (b.v. 14-24 mm) vaak de eerste keuze, voor een wildfotograaf is een telelens onmisbaar (b.v. 400 mm). Bij portretfotografie bewijst een matige telelens (b.v. 85 mm) goede diensten, tenzij je bij portretfotografie ook iets van de (werk)omgeving van iemand wilt laten zien, dan kies je weer voor meer groothoek (b.v. 35 mm).

Hiermee is ook wel duidelijk welke voordelen een zoomobjectief biedt ten opzichte van een objectief met een vast brandpunt. Met bijvoorbeeld een 24-70 mm objectief kun je beide onderstaande foto's maken, zonder van objectief te hoeven wisselen. Zoomlenzen met een bereik van minder dan 3 x (als het objectief begint bij 24 mm, dus een maximaal telebereik van zo'n 70/75 mm) zijn tegenwoordig zo goed van kwaliteit, dat ze niet meer onderdoen voor een objectief met een vast brandpunt.





2. Beeldstabilisatie. Bij een telelens is het fijn als er VR (Nikon: Vibratie Reductie) / IS (Canon: Image Stabilizer) ingebouwd is. Dit voorkomt bewegingsonscherpte bij uit de hand fotograferen. Zeker bij het maken van vluchtbeelden van vogels is dit van belang, omdat je dit soort fotografie meestal niet vanaf een statief kunt doen.



3. Lichtsterkte: De maximale opening van het diafragma dus. Met een f2.8 objectief kun je 's avonds langer door fotograferen dan met een f5.6 objectief. Met een f2.8 objectief komt er door de grote diafragmaopening nu eenmaal meer licht je camera binnen dan met een f5.6 objectief met een kleinere diafrgamaopening.

4. Budget. Daarmee komen we gelijk op het bedrag wat iemand kan/wil besteden aan een objectief. Een lichtsterk f2.8 objectief is nu eenmaal duurder dan een minder lichtsterk f5.6 objectief.

5. Gewicht. Hoe duurder een objectief is, hoe zwaarder het vaak ook is. Ook het gewicht kan de keuze voor een objectief bepalen. Aan de wandelvierdaagse doe je liever niet mee met een heel zware uitrusting op je rug!


6. Kwaliteit. Neem een wit vel ruitjespapier mee naar de winkel om de kwaliteit van het objectief te kunnen testen voordat je het koopt. Kijk of er bij het maken van een foto van dit vel papier vignettering (donkere hoeken) optreedt, of de lijntjes wel mooi recht lopen, of alles perfect scherp is, etc. Wanneer het objectief veel te verduren krijgt, koop er dan een met een metalen vatting. Die is nu eenmaal robuuster dan een vatting van plastic.

7. Minimale instelafstand. Het is erg onhandig wanneer je pas scherp kunt stellen als je twee meter van je onderwerp af staat, terwijl je de foto zou willen maken op een meter afstand. Zo had ik ooit zelf een objectief in handen met een minimale instelafstand van 1,75 meter. ik wilde iets fotograferen wat op de grond lag. En ik ben zelf maar 1,65 m. lang. Tja, dat werd dus een krukje zoeken om op te staan.....

Andere tips m.b.t. objectieven:

1. Plaats altijd een zonnekap op het objectief om lichtinval van de zijkant tegen te houden. Maar ook om beschadiging van het voorste lensdeel te voorkomen! Afhankelijk van de omstandigheden heb ik ter bescherming ook nog een UV-filter op het objectief zitten. Alleen geeft dat bij avondfotografie vaak weer een lelijke gloed over de foto....

2. Wissel het objectief altijd met de opening van de camera naar beneden om te voorkomen dat er stof op de sensor komt.

3. Zet de camera altijd uit bij het wisselen van een objectief.

4. Druk de ontgrendelknop niet in bij het op de camera zetten van een objectief. Het risico bestaat dat de contactpuntjes van het objectief dan net geen contact meer maken met de camera.

Hopelijk heb ik het jullie met het op een rijtje zetten van al deze aandachtspunten m.b.t. de aanschaf van een objectief niet nog moeilijker gemaakt!


zondag 17 oktober 2010

Oldtimers fotograferen

Vrijdagavond werd ik gebeld met het verzoek de volgende dag te fotograferen op een oldtimer-evenement. Nu zit mijn agenda al maandenlang bomvol, maar omdat het ging om een oldtimer rit van het Oldtimer Genootschap voor Goede Doelen, kon ik geen nee zeggen. Met wat passen en meten in de agenda lukte het om aanwezig te zijn en daar kreeg ik geen spijt van!

Het Oldtimer Genootschap voor Goede Doelen bestaat uit een groep mensen die anderen een plezier willen doen met een ritje in hun oldtimers. De ene keer nemen ze mensen uit een verpleeghuis mee, de andere keer mantelzorgers, de volgende keer mensen met een handicap.

De laatste rit van het seizoen is de enige rit waarbij de eigenaren van de oldtimers zelf mensen uitnodigen om mee te rijden, en er geen mensen uit specifieke doelgroepen mee gaan. De leden van het genootschap nemen tijdens deze rit afscheid van elkaar voor het winterseizoen, een periode waarin de auto's binnen staan en er volop geklust wordt om alles weer piekfijn in orde te krijgen voor het volgende seizoen.

Omdat mijn vader een van de deelnemers is, werd ik voor deze laatste rit uitgenodigd als gast en als fotograaf. 's Ochtends verzorgde ik eerst nog een les voor mijn fotografiecursisten, aansluitend reed ik door naar de startplaats van de oldtimer rit. Hieronder een fotoverslag.






zondag 10 oktober 2010

camouflage bij wildfotografie

Tijdens de bronsttijd gaf ik natuurlijk weer de nodige workshops m.b.t. het fotograferen van wild. De ene deelnemer komt dan met een fel roze shirt naar de Veluwe, de ander met een camouflagepak. In Nationaal Park De Hoge Veluwe maakt het niet uit hoe u zich kleedt, daar zijn de dieren aan mensen gewend. Maar wat is wijsheid wanneer u de vrije natuur in trekt?


De neus en de oren van edelherten zijn vaak veel beter dan de ogen. Een hert is daarbij ook nog eens kleurenblind. Maar het ziet wel contrasten! Voor wat betreft de kleding is het dus belangrijk geen lichte of fel gekleurde kleding te dragen. Draag liever kleding in bruine, groene of zwarte tinten. Camouflagekleding is meestal niet nodig.

Omdat de oren van het edelhert erg goed zijn, is het wel aan te raden geruisloze kleding te dragen. Verder is het van belang om uw silhouet te verbergen. Een hert dat een silhouet van een mens ziet (ieder mens is voor hem een potentiƫle jager!), zal op de vlucht slaan. Maak u zelf dus klein en blijf tussen de struiken. Beweging zal een hert doen opschrikken. Moet u zich verplaatsen, doe dit dan langzaam. Vermijd abrupte bewegingen.


Ons gezicht is natuurlijk hartstikke wit. Wat kan helpen is het dragen van een pet waarvan de klep het gezicht in de schaduw brengt. Of een pot zwarte-pieten spul.... En wat dan te doen met de witte lenzen van Canon? Een lenscoat biedt uitkomst! Of het kopen van een Nikon natuurlijk ;-)


Zoals gezegd doet de neus van een edelhert het prima. Gebruik daarom geen geparfumeerde zeep, parfum of after shave voordat u op pad gaat en benader het dier tegen de wind in.