woensdag 25 augustus 2010

Beweging in de fotografie

Overal waar je kijkt, is de natuur in beweging. Stuivend zand, wuivende bladeren, vlinders die van bloem naar bloem vliegen. Beweging op een foto vraagt gelijk de aandacht van de kijker. Daar gebeurt immers iets! Maar hoe breng je dat in beeld? En hoe breng je dynamiek in een statisch onderwerp?

Om beweging te brengen in een statisch onderwerp als een landschap, kun je natuurlijk ook zelf de camera bewegen. Een truc waar ik zo'n 30 jaar geleden mee begon, maar die nu zoveel gekopieerd is, dat het moeilijk is om nog tot een origineel beeld te komen. Voor wie een poging wil wagen: zet je camera op statief, kies een lange sluitertijd (1/15 bijvoorbeeld) en beweeg de camera, terwijl je de ontspanknop indrukt, van boven naar beneden (of andersom). Er ontstaan dan verticale strepen in het beeld.


Een zelfde soort effect is te bereiken door tijdens het indrukken van de ontspanknop aan de zoomlens te draaien. De cursisten van mijn fotografiecursus bereikten hier hartstikke leuke en verrassende resultaten mee. Om e.e.a. wat te vervagen kun je dan ook nog een pantykousje over de lens trekken. Dit effect is natuurlijk ook wel te bereiken met Photoshop, maar in de praktijk uitproberen is toch leuker!


Bij het fotograferen van bewegende onderwerpen moet je kiezen: wil je de beweging bevriezen of juist benadrukken? Om de beweging te bevriezen kies je een korte sluitertijd (afhankelijk van de snelheid van de beweging 1/100 of korter). Dit doe je bijvoorbeeld bij opspattend water en stuivend zand.


Wil je de beweging juist laten zien, dan zijn er weer twee keuzes: meetrekken of niet. Voor het 'meetrekken' kies je een lange sluitertijd (1/30 of langer), stel je scherp op het aankomende onderwerp met de camera op continu focus, en beweeg je de camera met het onderwerp mee. Daarbij moet exact de snelheid van het onderwerp gevolgd worden. Alleen dan komt namelijk (een deel van) het onderwerp scherp op de foto, terwijl de omgeving onscherp wordt. En alleen dan is het gefotografeerde onderwerp dus nog enigszins herkenbaar. Verder is het van belang om na het indrukken van de ontspanknop het onderwerp nog even te blijven volgen. Anders mislukt de foto alsnog omdat het onderwerp dan niet voldoende scherp op de foto komt.


Een andere manier om beweging in beeld te brengen is te kiezen voor een lange sluitertijd (1/30 of langer) en de camera stil te houden. Het onderwerp zal dan enigszins onscherp afgebeeld worden, afhankelijk van de gekozen sluitertijd. Bij onderstaande foto koos ik voor zo'n langere sluitertijd om in beeld te brengen dat de mensen in Japan ook 's avonds haast hebben. Leuk om eens mee te experimenteren!


2 opmerkingen:

  1. Leuke tips, ik ga het zeker eens uitproberen, want ik vind de resultaten best de moeite waard om af en toe eens zo te doen.
    Fijne dag vandaag,
    groetjes Jacqie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zijn nog eens leuke tips, de foto eens op een hele andere manier naar voren brengen. Ga dit zeker eens uitproberen, kijken of het gaat lukken, want ik heb altijd ruzie met het statief, we zijn niet echte vriendjes..Dit kun je leuk doen zoals vandaag, wanneer het met bakken naar beneden valt, want er zullen in huis ook best voorwerpen zijn die met deze techniek toegepast kunnen worden..
    Nogmaals bedankt..Groetjes Von

    BeantwoordenVerwijderen