vrijdag 13 augustus 2010

Fotowedstrijden

Zo heel af en toe doe ik mee aan fotowedstrijden. Waarom niet vaker? Omdat fotografie toch vooral een kwestie van smaak is. En je dus geheel afhankelijk bent van de smaak van de jury. Het horn- en halo-effect speelt altijd een grote rol.

Horn- en halo-affect? Ja, het is een bekend psychologisch verschijnsel dat we een foto (of mens of iets anders) op grond van de eerste indruk beoordelen. Is die eerste (vaak onbewuste) indruk positief, dan ben je geneigd de minder sterke kanten van de foto niet te zien of goed te praten (halo-effect). Is de eerste indruk negatief, dan geldt het omgekeerde. Bij alle sterke kanten van de foto weet je dan wel een negatieve kantteking te maken (horn-effect).

Zo sprak ik onlangs een collega-fotograaf die me vertelde dat hij samen met een andere fotograaf in een jury gezeten had. Beiden zijn professioneel bezig met natuurfotografie. En wat gebeurde? De foto die de andere fotograaf op de eerste plaats zette, eindigde bij mijn collega op de laatste plaats!

Natuurlijk ga je dan nogmaals alle objectief te beoordelen aspecten m.b.t. techniek en compositie na. Is de foto scherp, is de compositie in orde, is de foto op het juiste moment en vanuit het juiste standpunt gemaakt, etc. Bij vragen als "is het een origineel beeld" en "heeft de fotograaf een eigen stijl" wordt het al weer een stuk moeilijker, maar daar kom je meestal ook nog wel uit. Maar hoe objectief je ook probeert te jureren, toch blijft altijd dat vervelende stemmetje van die eerste indruk meepraten..... Je daarvan bewust zijn scheelt in ieder geval al heel wat!

Onlangs maakte ik een uitzondering op het niet meedoen aan fotowedstrijden. Ik deed met een foto van een sneeuwaap mee aan de fotowedstrijd van DigiFoto Pro. Vooral vanwege hun prijzenkast: een fotoreis naar de beren in Finland, een Samsung EX1 camera, een La Cie harde schijf en een aantal BBC DVD-boxen. Vandaag kreeg ik bericht (nota bene op vrijdag de 13e!) dat ik de tweede prijs gewonnen heb: de Sansung EX1. Toch maar eens vaker een fotowedstrijden meedoen.....


1 opmerking:

  1. Gefeliciteerd met de mooie prijs. Is altijd een extra schouderklopje voor je zelf. En net wat je verteld, foto's maken en beoordelen is zo smaak gebonden. Gelukkig zit je er nu bij en geniet van je gewonnen prijs..Ik blijf genieten van je foto's..
    Groetjes Von en een fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen