zondag 8 november 2009

Na zonneschijn komt regen

Gisteren gaf ik een fotografieworkshop “Herfstkleuren”. Vaste locatie voor deze workshop is het Speulder en Sprielderbos bij Drie, een prachtig oud beukenbos met grillig gevormde stammen. Dat je bij restaurant Boshuis heerlijke appeltaart kunt eten is een prettige bijkomstigheid…..

Bosfotografie is een van de moeilijkste vormen van natuurfotografie. Het beeld wordt gauw rommelig en de lichtomstandigheden zijn meestal verre van optimaal (statief!). En omdat wij diepte zien en de camera niet, zitten stammen op de foto soms toch onverwacht “aan elkaar geplakt”. Gelukkig hebben we tegenwoordig (bijna) allemaal een LCD-scherm waarop we kunnen zien hoe het beeld er tweedimensionaal uit komt te zien. En kunnen we zo nodig direct een nieuwe foto maken waarbij we even een stapje naar links of naar rechts doen om te zorgen dat de stammen wel los van elkaar komen.

Door te zoeken naar ritme, lijnen, herhaling of vormen (driehoeken, rechthoeken) wordt het beeld rustiger. Maar dat vergt een andere manier van kijken. Zoals een deelnemer na afloop van de workshop zei: "Ik loop nu met heel andere ogen door het bos”.



Zaterdagochtend was het nog zonnig. Zaterdagmiddag kwam de regen af en toe met bakken uit de lucht. Maar slecht weer bestaat niet in de natuurfotografie. Regen maakt de (herfst)kleuren mooi verzadigd. Niet altijd even prettig, dat geef ik toe, maar het resultaat is een kleurenpracht die van je beeldscherm spat. En daar heb je wat voor over nietwaar?




1 opmerking:

  1. Geweldige foto's maak je. Ik heb je natuurfoto's bekeken, de klaprozen en madeliefjes enzovoort. Ik hou daarvan, dat dromerige. Van deze vind ik de onderste een prachtig beeld weergeven, het nietige mannetje in dat enorme bos, de witte paraplu, helemaal goed!

    BeantwoordenVerwijderen