maandag 19 april 2010

Jonge zwijntjes, ze zijn er weer!

Iets later dan gebruikelijk, maar ze dartelen weer in het rond; jonge wilde zwijntjes. Na een draagtijd van 3 maanden, 3 weken en 3 dagen, en een paar dagen in het nest (de ketel), is het feest! Afgelopen week ging ik er twee maal op uit om ze te fotograferen. Het is altijd een hele kunst om deze rennende en springende jonge dieren scherp op de foto te krijgen!




Gelukkig krijg ik hulp van m'n Nikon camera. Die heeft een snelle en accurate autofocus. Wanneer ik die op continu zet, zijn in ieder geval de beelden van varkentjes die naar me toe komen lopen scherp. Maar dan zijn er natuurlijk ook biggen die i.p.v. netjes naar je toe te lopen, aan alle kanten langs je heen rennen. Daar is geen ander kruid tegen gewassen dan toch maar gewoon de ontspanknop in te drukken, en hopen dat het gelukt is ze er scherp op te krijgen.




De jonge zwijntjes doen drie dingen: rennen, drinken en slapen. Tijdens het slapen liggen ze op elkaar gestapeld om warm te blijven. Dat levert soms grappige plaatjes op, die het waard maken gewoon te wachten tot ze moe zijn.






Omdat de biggen zo omstuimig zijn en al tandjes hebben, vinden de moeders het zogen niet altijd even prettig. Daar komt nog bij dat de biggen behalve bij hun eigen moeder, ook bij de andere moeders in de rotte (= groep met wilde zwijnen) drinken en dat er dus soms 20 biggen proberen en tepel te bemachtigen, terwijl de moeder er maar twaalf heeft. Dan houdt de moeder het al gauw voor gezien.




Op dit moment hebben de biggen nog strepen ter camouflage. Wanneer er zonlicht door de kale takken valt, zie je ze bijna niet, omdat hun 'pyama' de schaduw van de takken op de grond nabootst. Na een maand of vier vervagen de strepen en worden ze meer egaal van kleur.

zondag 4 april 2010

Workshop roofvogelfotografie

Gisteren gaf ik mijn eerste fotografiieworkshop van het seizoen weer: het fotograferen van jonge wilde zwijntjes. Tenminste, dat was de bedoeling!



Door de koude winter zijn de jonge zwijntjes later dan gebruikelijk geboren. Komen ze normaal zo rond half maart ter wereld, toen ik woensdag 31 maart op de beoogde locatie ging kijken waren er nog geen jongen te zien. Tja, de natuur laat zich niet dwingen. Maar wat doe je als workshopbegeleider als je fotografie onderwerp het af laat weten?


Als alternatief vond ik wel jonge zwijntjes in Park Berg en Bos, maar die verblijven altijd achter gaas en dat is natuurlijk minder leuk! Bij Het Aardhuis bleek men tijdens mijn workshop een roofvogelshow te geven. Daarvoor gaan bij de meeste fotografen de handen wel op elkaar, dus gelukkig had ik hiermee nog een alternatief gevonden.


Toen we zaterdag aankwamen, bleken er die nacht 7 zwijntjes te zijn geboren. Voor ons net te laat, want zo kort na de geboorte blijven ze nog lekker warm bij mama in het nest. Dus gingen we eerst richting roofvogelshow. Wat een mooie foto's konden we daar maken!







Daarna dan toch nog maar even naar Park Berg en Bos voor de jonge zwijntjes. Het bleek moeilijk te zijn om ze goed voor de lens te krijgen. Maar uiteindelijk ook daar toch een paar leuke plaatjes gemaakt.





Bij de nabespreking bleken de mooiste foto's toch tijdens de roofvogelshow gemaakt te zijn. Voor mij reden om een workshop roofvogelfotografie te organiseren op 12 juni a.s. Deze workshop zal plaatsvinden in Zevenaar. Inschrijven kan via mijn website http://www.stapfoto.nl/. Hopelijk maken we dan net zulke mooie platen als gisteren!