dinsdag 4 december 2012

Uitdaging: iedere dag een foto maken.


Op 1 september ging ik van start met een 85-85 project, een project waarbij ik 85 dagen lang iedere dag een foto maakte met de 85 mm lens. Wat een feest! Ik voelde me als een kind dat de wereld om zich heen voor het eerst ziet. Doodgewone dingen werden opeens bijzonder en fotogeniek.

Zo maakte ik op weg naar huis bijvoorbeeld een foto van het mooi verlichte dashboard van m'n auto. Iets wat ik zonder dit project echt nooit gedaan zou hebben! Hetzelfde geldt voor de foto's die ik maakte van ons fruitontbijt, van m'n laarzen en van de was aan de waslijn.


Natuurlijk zijn er ook dagen dat je even wat minder inspiratie hebt. “Vandaag even niet” komt in mijn woordenboek niet voor, dus wat dan? Ik maakte ik een lijstje met onderwerpen die ik altijd al eens wilde fotografen, maar waar ik nooit tijd voor maakte. Variërend van een klinkerstraat die nat is van de regen en het in beeld brengen van beweging op een roltrap tot een rode Mini (m'n oude liefde….). Zo heb ik altijd iets achter de hand voor als ik een off-day heb.

Het gekke is dat ik deze lijst maar eenmaal gebruikt heb! Blijkbaar is de wetenschap dat ik sowieso voor iedere dag een onderwerp heb, voor mij genoeg om onbevangen aan de slag te gaan. Mocht ik die dag helemaal niets tegenkomen, dan heb ik immers altijd nog m'n lijstje.

 
Maar de meeste dagen ging het eigenlijk vanzelf. Met zo'n project kijk je nog meer dan anders met 'foto-ogen' zoals mijn man dat noemt. En ik maakte natuurlijk ook gewoon foto's in opdracht die ik voor dit project gebruikte. Ook mijn cursisten waren niet veilig, want tijdens de fotocursussen en workshops werden er natuurlijk ook foto´s gemaakt! Gelukkig had niemand daar bezwaar tegen. Zo werd het eindresultaat uiteindelijk een mengeling van foto's van werk en privé. Dat geeft voor mezelf een leuk beeld van wat ik de afgelopen 3 maanden allemaal gedaan heb.


Wat voor mij een enorme stimulans was, waren de reacties op Facebook. Dat was de stok achter de deur voor als ik even te druk was, ziek was, etc. Sommige mensen vertelden me zelfs dat ze iedere dag uitkeken naar mijn foto! Dus plichtsgetrouw als ik ben, moest er iedere dag een foto op Facebook geplaatst worden.

 
Inmiddels is het project afgerond. Maar ik heb er zoveel plezier in gehad, dat ik het omgezet heb naar een 365 dagen project. Nog steeds iedere dag een foto maken, maar niet meer alleen met de 85 mm lens. De eerste dag na afloop van het project maakte ik dus een foto met m'n i-Phone ;-). Ook neem ik in dit 365-dagen project de vrijheid om de foto's niet iedere dag op Facebook te plaatsen. Zodat ik niet, als ik net voor middernacht thuiskom, nog als een razende de foto moet plaatsen. Dat geeft lucht!


Ik heb de foto's in een diashow gezet. Deze komt tzt op mijn website, maar is nu al te vinden op YouTube: http://youtu.be/4JJgGyHWNt8. Denk erom, niet knipperen met de ogen, want het is zo voorbij!

Voor wie het 365 dagen project op Facebook wil volgen: https://www.facebook.com/LiesbethvanAsselt/allactivity#!/LiesbethvanAsselt